Ooglaseren: ervaringen van 8 jaar geleden

Lasek ooglaseren bij Optical Express 8 jaar geleden

In 2007 heb ik mijn ogen laten laseren bij Optical Express. Mij wordt vaak gevraagd hoe ik het ooglaseren ervaren heb en hoe mijn zicht nu is. Ik dacht dat het wel leuk was om er een blog aan te wijden. Ten tijde van de periode voor- en na het ooglaseren heb ik een online dagboek bijgehouden op een forum op de website http://www.ooglasertrefpunt.nl/. Ik zal in deze blog beginnen met dat dagboek en in een volgende blog zal ik jullie vertellen hoe het nu met mijn ogen is. Anders is het te veel informatie 😉

Let wel op, het is alweer 8 jaar geleden dat ik het heb laten doen. Ik heb geen idee wat nu de ooglaser-technieken zijn. Dus we gaan even terug in de tijd…. Met cursief wat extra informatie die ik er nu heb bijgezet.

Hierbij even een inleiding hoe ik bij de laserkliniek terecht ben gekomen. Ik zat al een tijdje er aan te denken om mijn ogen te laten laseren. Ik vond een bril niks en mijn lenzen werkten niet goed. Ik had een cilinderafwijking en mijn lenzen hadden die cilindercorrectie. Maar die lens moet precies goed op je oog blijven zitten. En daar ging het bij mij fout. Ik had droge ogen waardoor de lens vaak vastplakte en de correctie scheef op mijn oog zat. Hierdoor had ik vaak last van nog slechter zicht en moest ik veel in mijn ogen wrijven. Online ben ik toen gaan kijken en ik zag dat je gratis je ogen kon laten nakijken om te zien of je ogen geschikt zijn om te laten laseren. Vervolgens heb ik online op de site aangegevne dat ik een afspraak wilde maken. Ik heb deze kliniek gekozen omdat ze een vestiging in Den Haag hadden. Ik had verder geen onderzoek gedaan naar kwaliteit (yes, shame on me).

Ik werd door Optical Express opgebeld om een afspraak te maken voor de controle. Daar zijn mijn ogen op allerlei verschillende manier getest en bleek ik een geschikte kandidaat te zijn om mijn ogen te laten laseren. 

12 juli 2007

Op zich was ik best enthousiast toen ik de kliniek uit liep. Tenminste, ik moet een Lasek behandeling met CustomVue Wavefront terwijl ik liever Lasik had gehad. Maar ja, het kon niet anders. Dun hoornvlies, te grote pupil en te veel afwijkingen op mijn hoornvlies (20%). Ik was dus enthousiast, tot ik deze site ging lezen. Wat een ellendige verhalen over de hersteltijd. Maanden hersteltijd. Dat was mij dus niet verteld. Wel dat het langer duurt dan bij Lasik en dat het wel meer dan een week zou duren. Maar ik lees hier echt verhalen van 3 maanden. Hoe erg ziet men tijdens de hersteltijd? Kan je dan bijvoorbeeld werken (ik werk 90% met de PC). Op zich heb ik niet een onwijze afwijking aan mijn ogen. Alleen een cilinder van -1,25 en -1,75. En in beide ogen -0,25. Ik vraag me dus af of ik er goed aan heb gedaan om toch voor de operatie te kiezen.

Aan de andere kant, mijn lenzen werken totaal niet. Ik heb te weinig en te dik traanvocht, waardoor mijn lenzen constant vastplakken. En wanneer mijn lenzen vastplakken zie ik echt niets meer. Ik zit om de 5 minuten in mijn ogen te wrijven. En een bril… Tja, ik vind niet dat ik er als mezelf uit zie met een bril. Beetje suf en mutserig om te zeggen, maar het is nou eenmaal zou. Het is een beetje hetzelfde als de vergelijking van een skater op naaldhakken. Dat klopt ook niet. Zonder bril? Dan zie ik ook niks. Niet van ver af en niet van dichtbij.

Maar goed, ik heb al een aanbetaling gedaan en ik heb goede hoop dat het bij mij “goed” zal gaan. Bij een collega van mij was het na een week ook weer werkbaar. Hij zegt nog steeds dat het de best uitgeven Euro’s waren uit zijn leven. Maar ik ben me wel degelijk bewust dat het een lang herstel kan hebben. Maar ik lees ook de verhalen dat na de hersteltijd het zicht geweldig is!!! En daar ga ik voor. Ik houd jullie op de hoogte.

Er zat wel een sneaky procedure aan vast: je kreeg gelijk een contract onder je neus geduwd om te tekenen. Geen tijd om na te denken dus. Omdat ik op dat moment nog bepaalde druppels in mijn oog had waardoor ik niet kon focussen, heb ik te goeder trouw het contract getekend. Ik meen me te herinneren dat het 1.200 Euro per oog was (dus 2.400 Euro), welke ik in 10 termijnen kon betalen. Ja, heel veel geld. Maar daar had ik me ook op voorbereid. Uiteindelijk was het ooglaseren het geld waard.

28 juli 2007

Vlak nadat ik de check bij Optical Express had laten uitvoeren kwam de Consumentenbond met uitslagen van hun onderzoek naar de ooglaserklinieken. Ik heb het magazine er gelijk bij gepakt om eens te kijken hoe de kliniek scoorde waar ik langs was geweest. Tot mijn grote schrik stond de kliniek op de weigeraarslijst. Dat wilde zeggen dat ze niet aan het onderzoek hebben meegedaan. Hmm, niet echt geruststellend. In het artikel stond een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je de oogcheck hebt. Daar was wel weer de geruststelling, want de kliniek had alles netjes gedaan. In het artikel stond een dagboek van een vrouw die haar ogen had laten laseren, precies bij de kliniek waar ik naar toe ga. En zij was erg tevreden. Gelukkig…. Het enige wat ik nog uit wilde zoeken was of de arts BIG-geregistreerd was en hoe hun klachtenprocedure er uit ziet. En ik wilde natuurlijk ook weten waarom ze op de weigeraarslijst stonden. Dus stoute schoenen aan getrokken en naar de kliniek gebeld.

Ik was eigenlijk best een beetje geschrokken van het artikel en kneep hem wel even, want ik had tenslotte al een aanbetaling gedaan.

Het meisje aan de telefoon kon mij gelijk de BIG-registratie van de arts geven, maar de andere vragen van me moest ze navragen. 5 minuten later word ik door de manager van de kliniek gebeld die mij uitlegt dat ze wel de vragenlijst van de consumentenbond hadden ingevuld. Een tijdje later kregen ze het verzoek voor nog twee andere vestigingen in Nederland en daar waren ze niet op tijd mee geweest aangezien hij toen in het ziekenhuis lag. Op die manier zijn ze op de weigeraarslijst terecht gekomen. Hmm, dat neem ik dan maar aan. Wat betreft de klachtenprocedure, daar wist hij niet zo snel het antwoord op. Ze hebben namelijk nog nooit de procedure erbij hoeven pakken. Dat moest hij bij het hoofdkantoor in Schotland navragen. Hij beloofde mij een mail te sturen.

Nu ik wat ouder, en hopelijk wijzer ben, is het natuurlijk onacceptabel dat de manager van de kliniek de klachtenprocedure niet kende. 

Ik moet zeggen dat ik daar nog steeds op zit te wachten. Al heb ik hem wel verteld dat hij zich niet hoefde te haasten gezien het feit ik een week op vakantie zou zijn. Maandag ga ik maar weer eens bellen. Maar goed, de arts is BIG-geregistreerd. Ook in Engeland is hij geregistreerd. Toch wel fijn. De manager kwam heel plausibel over. En door de artikels in de consumentengids ben ik ook gerustgesteld. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat een kliniek bewust niet mee zou werken aan het onderzoek. Zeker nu niet met alle belangstelling die de klinieken krijgen. Wordt vervolgd…

Ik heb volgens mij nooit meer iets vernomen van de manager. Ik heb het maar laten zitten, gezien het feit de arts BIG-geregistreerd was en de kliniek wel de juiste procedures volgde die de Consumentenbond had beschreven. 

16 augustus 2007

Morgen is het zo ver, dan worden mijn ogen gelaserd. Iedereen om mij heen vraagt of ik zenuwachtig ben. Nou nee dus. Gek eigenlijk, want het is niet niets. Vanochtend nog langs de kliniek gegaan voor een Wavefrontscan. Zo gepiept en ik stond zo weer buiten. Nou, ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan. Ik baal er wel van dat ik een week niet mag sporten. Ben voor de marathon in New York aan het trainen. Maar om het goed te maken heb ik vandaag 25,5 km gedaan. Ja sorry, ben zo trots op mezelf, dat ik het hier zelf meld, ha ha. Later!!!

17 augustus 2007

Zo, de behandeling is gebeurd. Om half 9 werd ik door mijn broer opgehaald en zijn we naar Amsterdam gereden. Daar heb ik bij elkaar 3 uur doorgebracht!!! Duurde echt onwijs lang. Maar goed, ze hadden in de informatiebrief al geschreven dat ik rekening moest houden met 3 uur.

Dus eerst wachten, wachten en nog eens wachten. En nog meeeer wachten. Tussendoor nog een Wavefrontscan, want die van gisteren was niet aangekomen. Wachten… En toen uiteindelijk de arts. Die heeft nogmaals in de poppetjes van mijn ogen gekeken en ik was goedgekeurd voor de operatie. Na 15 minuten mocht ik naar binnen.

WaveFrontScan

Ik weet nu 8 jaar later nog steeds dat die man enorm uit zijn mond stonk!

Toen gingen de gedachten door mijn heen. Waar was ik in hemelsnaam aan begonnen??? Ik zag het apparaat en ineens kwam er toch een soort van bangigheid over mee heen. Maar gelukkig was er niet veel tijd om te twijfelen. Hoppa, druppels in mijn oog. En liggen maar. Oogspreider op, cilinder op je oog en dan zie je ineens het mesje dat de bovenste laag van je hoornvlies er af gaat snijden. Brrrrr. En in het oranje lichtje blijven kijken. Maar ja, wat gebeurt er nou als ik ineens naar rechts kijk? Zit het mesje dan in mijn oog?  Het laseren zelf ging vrij rap. Je hoort wat geknetter en ruikt wat schroeilucht. Bandagelens er op… En je gaat door naar het volgende oog. Nog een keer die ellende. En toen stond ik ineens weer buiten.

Bron: www.vanderleeuwoptiek.nl

Bron: www.vanderleeuwoptiek.nl

In de auto had ik grote moeite met mijn ogen op te houden. Ken je dat fenomeen dat je al te lang hebt geslapen en toch weer in slaap valt en je ogen niet meer open krijgt? Dat had ik dus. Elke keer als ik ze maar iets open kreeg, ging ik ontzettend tranen. Het hield maar niet op. Mijn broer heeft me bij mijn zus afgeleverd. Daar heb ik even alles verteld en een apotheek aan druppels in mijn ogen gedaan. Wat smaakt die antibiotica vies zeg! En lekker slapen. Ik heb in coma gelegen! Heerlijk geslapen. Net even gegeten. Kan op zich aardig zien. Tenminste, alsof ik door een zwembril kijk. Geen last nu, maar ik weet dat dat anders kan worden. Ik ga nu naar een audiobook luisteren, want ik moet de oogjes rust geven. Volgende keer meer….

18 augustus 2007

Dag 2 ochtend: Vanmorgen werd ik wakker, en ow ow, wat een mooie wereld. Zag alles super scherp. Druppels in mijn oog gedaan en uit bed. Nu een uurtje later is mijn linkeroog iets minder scherp. Tja, dat hoort er bij. Verder heb ik nog geen last (nog) van mijn ogen. Af en toe een heeeeel klein beetje droog. En ik moet opletten dat ik niet uit automatisme in mijn oog ga wrijven. Dat moest ik altijd doen om de cilinder van mijn lens weer op zijn plek te krijgen. Daarnaast ben ik af en toe bewust met mijn ogen dicht aan het zitten. Om ze wat rust te gunnen. Volgens de kliniek is dat goed… Nou, ontbijtje staat klaar, ben bij mijn zus gaan logeren. Maar omdat ik eigenlijk nagenoeg geen last heb voel ik me een beetje schuldig…

19 augustus 2007

Tweede dag avond: Ik heb moeite met mijn ogen open te houden. Elke keer draaien ze weg. Ik ga maar slapen.

Derde (beruchte) dag: Weer moeite met ogen open te houden. Vandaag schijnt het zonnetje, maar ik word er helemaal gek van. Donkere omgeving helpt, dus dat ga ik maar doen. Geen pijn gehad tot nu toe, dus dat is positief. Ook geen pijnstillers meer genomen. Fijn weetje: Ik zie alles scherp.

20 augustus 2007

Dag 3 vervolg: Eigenlijk heb ik bijna alleen maar geslapen. Voelde me niet lekker en mijn ogen waren moe. Geen pijn gehad.

FMLDag 4: Alles gaat goed. Ben weer naar mijn eigen huis gegaan. Boodschappen gedaan etc. Wel een beetje droge ogen, maar verder is alles prima. Ik heb de laatste 5 afleveringen van Heroes gezien, dus slecht gaat het niet, ha ha. Wat ik wel merk is dat ik een ontzettende vieze smaak heb achterin mijn mond. Een van de druppels heeft invloed op mijn smaakpapillen en dat is niet fjin. Zooooo vies. Heel bitter. Ik heb ooit wel eens een voedselvergiftiging gehad waarbij ik bleef overgeven. Op een gegeven moment heb je niets meer in je maag, maar weet je toch nog een heel vies bitter goedje op te kotsen. Nou, die smaak. Echt ontzettend vies. Bel morgen met de kliniek om mijn afspraak van woensdag naar morgen te verplaatsen. Want 6 dagen niet op controle vind ik een beetje lang. Maar goed, dan vraag ik ook gelijk wat ik tegen die vieze smaak kan doen. Waarschijnlijk niks. Groetjes!

21 augustus 2007

Dag 5: Vandaag ben ik weer gaan werken. Ging wel prima. Einde van de dag had ik wel wat hoofdpijn. Ik ben gelijk langs de kliniek gegaan voor de eerste controle. Lenzen konden er eindelijk uit! De linker lens was wat troebel geworden waardoor mijn zicht minder was geworden. En waardoor ik waarschijnlijk ook wat hoofdpijn had. Het zicht is goed, 100% met beide ogen en het kan nu alleen maar beter worden. Ik heb nog de vieze smaak van de druppels aangekaart. Ze had het vaker gehoord. Wat helpt is van tevoren wat melk drinken. Op zich logisch, want dan maak je een slijmlaagje aan. Volgende controle is volgende week. Dan horen jullie weer wat. Tenzij er iets tussentijds gebeurt dat ik moet melden.

29 augustus 2007

Dag 12: Daar ben ik weer. Vandaag heb ik mijn tweede controle gehad. Zat er ook een beetje op te wachten, want ik had sinds donderdag behoorlijke hoofdpijn. Maar dan alleen als ik omhoog, naar beneden of opzij keek. Maar sinds vandaag is het eigenlijk ook weer weg. Dus vandaag de vraag gesteld waar dat vandaan kwam. De optometrist wilde eerst mijn ogen bekijken voor ze antwoord kon geven. Een andere medewerkster liep stage bij haar om consultant op dit gebied te worden. Zij was toevallig ook bij de operatie aanwezig. Wel leuk om haar er bij te hebben, geeft een soort van persoonlijke touch.

De optometrist heeft mijn ogen onderzocht. Haalde dat andere meisje erbij om te laten zien dat er nergens littekenweefsel te zien was bij mij. Wat erg goed is, want dan heb je geen waas. Het mooie was dat je überhaupt niks aan mijn ogen zag. Toen de lettertest. Ik dacht dat mijn zicht hetzelfde was, maar ik kon t/m 150% oplezen. De volgende rij had ik er 2 fout. Dat komt de volgende keer wel 😉 Ze waren helemaal onder de indruk. Wel apart hoe snel je er aan went. De “stagiaire” zag met haar bril op minder dan ik. Vreemd hoor. De optometrist zei dat mijn snelle herstel te maken kan hebben met het feit dat ik gewoon een snelle hersteller ben. Maar dat heb ik zelf nooit bewust gemerkt. Maar zou best kunnen. En wat ook belangrijk is, is dat je de FML druppels goed gebruikt. Als astmapatiënt weet ik dat corticosteroïden heel goed werken, zolang je ze maar regelmatig gebruikt. Zolang je niks merkt is het goed. Zodra je ze te weinig gebruikt, dan gaat het fout. Dus, alles is top!

Ik vraag me soms wel eens af of het “Oh ik zie niet eens een litteken” afgesproken werk was 😉

Hoofdpijn werd veroorzaakt door het herstel. Je ogen herstellen zich waardoor er een cilinder kan ontstaan. Na een paar dagen zijn je ogen verder hersteld en moet de cilinder + hoofdpijn verdwenen zijn. In mijn geval had ik vandaag inderdaad geen hoofdpijn meer. Het zou dus niet meer terug moeten komen. 

Vind het nog steeds heerlijk dat ik geen bril en lenzen meer in hoef! Geen dansende lettertjes op het beeldscherm en geen lezen loswrijven tijdens een boek lezen. Moet alleen nog wel uitkijken met make-up afdoen enzo. Dat wil je nu niet in je ogen hebben. En tja, moet ook nog even door blijven druppelen!!!

11 oktober 2007

Het is nu inmiddels 2 maanden geleden en het zicht is nog steeds goed. Bij de laatste controle (2 weken geleden) zag ik nog steeds 150%. Dus dat is prima. Geen last van rarigheden. Ben inmiddels ook klaar met die vieze FML druppels. Optometrist gaf wederom aan dat het erg goed hersteld was en dat je dus niet eens kan zien dat ik gelaserd ben. Nou, das dan toch wel weer fijn. Over een tijdje de laatste controle.

Augustus 2015

En hoe is het 8 jaar later met mijn gelaserde ogen? Dat in een volgende blog….

 

Vind je mijn website leuk? Geef je je dan op voor mijn nieuwsbrieven via deze link en je wordt automatisch op de hoogte gebracht wanneer een nieuw artikel online is gekomen.

Bedankt! Rosalie

 

1 Comment

Leave a Reply