Ooglaseren: 8 jaar later

In mijn vorige blogpost schreef ik over mijn ervaringen van het ooglaseren van 8 jaar geleden. Maar hoe is nu met mijn ogen? Zie ik nog steeds zo goed als toen? Dat zal ik je in deze  blogpost vertellen… 

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen, het antwoord is “nee”. Ik zie helaas niet zo goed meer. Ik kreeg ook de inspiratie voor deze blogposts omdat ik namelijk net een nieuwe bril had gekocht.

De reden om alsnog mijn ogen te laten opmeten

Ik merkte al een paar jaar geleden dat het zicht van mijn linker oog een stuk minder goed aan het worden was. Ik kan me herinneren dat ik wel eens mijn ogen heb laten checken tijdens een healthcheck van het werk en dat daar uit kwam dat mijn zicht nog steeds meer dan 100% was. Maar ik wist wel zeker dat het niet even goed was als net na het laseren. Als ik mijn hand voor mijn rechter oog hield en alleen met links keek, dan zag ik daar toch echt waziger. En als ik dat eenmaal had gedaan, dan merkte ik het wazige zicht continu op. Heel irritant. Dus als oplossing had ik mezelf voorgenomen om niet meer mijn rechteroog af te dekken. 🙂

Een jaar geleden heb ik een MacBookAir gekocht en daarbij merkte ik toch dat het soms wel erg moeilijk was om de lettertjes te lezen. Met boeken ed heb ik eigenlijk geen problemen. Maar op deze laptop was het net een tikkeltje te klein.

To do or not to do?

Dus afgelopen maand heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik naar de opticien gegaan om in ieder geval te weten of ik een afwijking heb. Daar heeft een verkoper mijn ogen met een apparaat gecheckt, degene waarbij je naar de heteluchtballon kijkt. Dat is een hele snelle geautomatiseerde controle waar gelijk een geschatte afwijking komt. En uit deze snelle test kwam dat ik in mijn linker oog een cilindrische afwijking van -1 heb. Vervolgens wordt er een correctiebril erbij gepakt en kan je zien wat het resultaat is. Op basis daarvan kan je besluiten of je daadwerkelijk voor een correctie wil gaan (bril of lenzen). Dan wordt je namelijk gemeten door een optometrist. De optometrist doet dat namelijk een stuk secuurder. Ik ben naar huis gegaan om er over na te denken.

De week erna ben ik alsnog teruggegaan. Ik wil gewoon goed zicht hebben. Mijn linker oog irriteerde me mateloos. Dus ik heb mijn ogen nu goed laten opmeten door de optometrist. Deze heeft ook nog de staat van mijn ogen nagekeken omdat ik gelaserd ben. Dat zag er allemaal goed uit. En het interessante is dat hij niet kon zien dat ik Lasek heb gehad. Dus misschien was het toch waar dat er geen litteken te zien was op mijn hoornvlies.

En mijn sterkte is als volgt:

  • Rechts: Sferisch 0,00 en cilinder -0,25
  • Links: Sferisch+0,25 en cilinder -0,75

Dus mijn sferische afwijking is er nagenoeg niet. Maar mijn cilinder in mijn linker oog is significant en dat merk ik ook. Ik zie eigenlijk niets echt scherp, maar ik zie voornamelijk ver weg niet goed. Al heb ik dus ook problemen met hele kleine letters van de computer. Het is wel jammer dat ik weer een cilindrische afwijking heb, aangezien die afwijking nou precies de reden was dat ik mijn ogen heb laten laseren. De optometrist gaf nog aan dat ik mijn ogen uiteraard nogmaals zou kunnen laten laseren. Maar daar heb ik echt geen zin meer in. Ik wil geen geknutsel aan mijn ogen meer. Doe mij maar gewoon een bril. Ik las op internet verhalen van mensen dat ze al 4 keer gelaserd zijn omdat ze toch weer een afwijking kregen. Nee, bedankt.

Ook gaf de optometrist me de keuze om niets te doen en voor mono-visie te gaan. Dat houdt in dat je met het ene oog goed kan lezen en met het andere oog goed in de verte kan zien. Met mijn afwijking en het feit dat ik aan de verkeerde kant van de 30 begin te raken (tja), was dat ook nog een optie. Dan zou ik mijn linker oog gebruiken om dichtbij te lezen en mijn rechter oog om ver weg te kijken. Maar dan zie je eigenlijk nooit echt heel erg scherp, maar dan hoefde je dus geen lenzen of een bril. Ik zag dat eigenlijk niet zitten, ik wil gewoon goed zien. Maar fijn dat hij wel die keuze aanbood en me niet linea recta voor een bril liet gaan.

En dit is het resultaat.

Ik moet je zeggen, ik vind mijn bril erg cool al zeg ik het zelf 🙂 En in tegenstelling tot vroeger, heb ik er helemaal geen probleem mee om een bril te dragen. Denk voornamelijk omdat deze bril veel beter bij mij past dan de bril die ik vroeger had.

Bril na ooglaseren

Garantie van Optical Express

Omdat ik nieuwsgierig was of ik überhaupt nog iets van Optical Express kon verwachten ben ik op onderzoek uitgegaan om te kijken wat ik voor garantie zou hebben gehad. Maar nu blijkt Optical Express begin dit jaar failliet te zijn gegaan. Nou, daar kan ik dus niets meer van verwachten. Weten we dat ook weer 😉 Onderstreept weer dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

Was laseren zonde van het geld?

Nu rijst natuurlijk de vraag: vind ik het, nu ik terugkijk, zonde van mijn geld? Tja, spijt hebben is een nutteloze zaak. Daar heb ik niets aan. En om heel eerlijk te zijn, vind ik het wel prima zou. Ja, het was een dure grap om slechts een aantal jaar scherp te zien. Maar het was wel precies in een periode waarin ik er behoefte aan had. Dus het antwoord is dat ik er geen spijt van heb. Bovendien, zijn mijn ogen nog steeds beter dan dat ze voor het laseren waren.

Ik heb nog een bon waarmee ik gratis een nieuwe bril kan krijgen. Maar ik heb met de winkel afgesproken dat ik daar glazen voor mijn zonnebril voor ga kopen. Dus volgende week ga ik weer terug.

Ik ben overigens erg benieuwd of jullie ooglaser-ervaringen hebben. Ik vind het ook erg interessant om te weten of bij jullie het zicht na jaren nog wel goed is.

Vind je mijn website leuk? Geef je je dan op voor mijn nieuwsbrieven via deze link en je wordt automatisch op de hoogte gebracht wanneer een nieuw artikel online is gekomen.

Bedankt! Rosalie

Leave a Reply