Gezonde mooie krullen zonder pluis

This time an article in Dutch as it was requested and I think many curly girls should know how to treat curls. I have already written this information in two articles in English before (here and here). So now the Dutch version!

Krullend haar… Zoals alle krullenbollen weten heeft krullend haar een beetje een eigen wil. Elke ochtend is het weer spannend hoe je haar die dag er uit zal zien. Het kan mooi zitten, het kan pluizend zitten, juist futloos of gewoon net niet. Ik denk dat vele krullenbollen met mij al erg veel geld hebben uitgegeven aan verschillende shampoo’s, mouse, cremes, haarmaskers en weet ik het wat er allemaal wordt verkocht om je krullende haar mooi te krijgen. Maar niets werkt goed. Of het werkt een tijdje en na een paar maanden gebruik van je holy grail blijkt dat het niet meer werkt. AAARG.

Curly Hair Years

Zo heb ik dus ook 30 jaar van mijn leven doorgebracht. Hierboven zie je mij haar door de jaren heen. Elke keer probeerde ik weer wat anders. Op een gegeven moment gebruikt ik mouse en toen zag mijn haar er wel redelijk uit. Maar mijn haar werd er altijd zo hard van en ik houd juist van mooie zachte krullen. Gelukkig is er tegenwoordig internet waar je er veel informatie op kan vinden. En zo heb ik uren doorgebracht met het lezen van informatie over krullend haar. En ik kwam er al snel achter dat krullend haar totaal anders behandeld moet worden dan stijl haar. Dat er vele verschillende typen krullend haar zijn en dat deze ook weer een andere behandeling nodig hebben. Zo ben ik gaan experimenteren en heb nu al een tijd een routine waarmee ik gezonde krullen zonder pluis meer krijg. Sterker nog, ik heb zelfs volume in mijn haar!

Deze blog schrijf ik op basis van mijn eigen ervaringen. Ik heb gemiddeld krullend haar dat als ik er niets in doe pluizig, volume-loos en futloos wordt. Dus als je mijn tips leest, houdt dit in het achterhoofd.

Belangrijke informatie

Zo, ik begin met een aantal belangrijke punten dat eigenlijk voor alle krullenbollen geldt:

 1. Eigenlijk is het belangrijkste van krullend haar: vocht! Als je haar voldoende vocht vasthoudt (moisture), dan gaat het niet pluizen. Dit houdt in dat je een shampoo, conditioner en styling-producten nodig hebt die geschikt zijn voor krullend haar. Koop nooit, maar dan ook nooit een shampoo met zout er in. Dat is tegenwoordig erg hip en happening, maar zout onttrekt vocht uit je haar. Niet doen dus! In dit artikel zie je welke producten ik gebruik en welke ik aanraad.
 2. Krullend haar moet je altijd wanneer het (klets)nat is stylen.
 3. Krullen haar moet je nooit kammen of borstelen wanneer het droog is! Sterker nog, ik denk dat je helemaal geen borstel of kam nodig hebt. Haar de klitten er uit wanneer je conditioner in je haar hebt zitten. Je vingers zijn waarschijnlijk voldoende. Indien niet, gebruik alleen een grove kam.
 4. Indien je wilt föhnen, doe dit dan altijd met een diffuser en op de minst warme stand en de windstraal op de laagste stand. Voor het allerbeste resultaat sluit je af met de koude straal. Maar daar moet je zin en tijd voor hebben (ik heb er meestal geen zin in).

Mijn routine voor krullen zonder pluis

Stap 1: Wassen en moisturisen. Ik was mijn haar om de dag. De ene keer met shampoo en conditioner en de andere keer alleen met conditioner. Als ik mijn krullen wil stylen dan moet mijn haar nat zijn. De tweede dag heb ik soms nog goed krullend haar. Maar soms ook niet en als ik geen zin heb om het te stylen, wat meestal het geval is, dan doe ik er een diadeem, klem of elastiekje in. Er zijn vrouwen die hun haar weer met een product droog in model kunnen krijgen, maar dat lukt mij gewoon niet. Ik heb me daar bij neergelegd.

Ik heb 3 verschillende shampoos die ik afwissel. Na jaren van ervaring ben ik van mening dat je hoofdhuid op een gegeven moment immuun wordt wanneer je dezelfde shampoo blijft gebruiken. Wat op zich niet raar is, aangezien je hoofdhuid op een gegeven moment “weet” hoe vaak je je haar wast en wat de shampoo met je haar en hoofdhuid doet. Ik heb dus drie verschillende shampoo’s en conditioners.

 • Bananen shampoo en conditioner van The Body Shop
 • Curly Wurly shampoo van Lush
 • Happy Happy Joy Joy conditioner van Lush. Maar als deze op is ga ik over op American Cream (tip van een lezer) omdat ik HHJJ veel te duur vind voor wat het is.
 • Momo shampoo en Love conditioner van Davine (merk van mijn kapper)

Curly Wurly Shampoo

Wat ook nog een hele fijne shampoo is, is de bananen shampoo van Lush. Maar die is aan de prijs (35 euro). Deze ga ik kopen wanneer een van mijn andere shampoo’s op is.

Als je SLS-vrije shampoo’s wil gebruiken, dan kan ik je de Curveasious shampoo en conditioner van Redken aanraden. Of de shampoo’s van Doctor Organic. Ik gebruik zelf liever shampoo met wat sulfaten omdat ik anders veel schilfers krijg op mijn hoofd. Ja, raar maar waar. Shampoo’s van Andrelon ed heb ik eigenlijk geen ervaring mee, want de laatste keer dat ik dat gebruikte was ik nog in de 20.

Stap 2: Stylen en beetje drogen. Ik begin met stylen. Ja, je leest het goed, ik style mijn haar voordat ik het droog. Als mijn haar nog goed nat is (ik knijp het wel een beetje uit), ga ik ondersteboven hangen en kneed ik de krullen in mijn haar. Vervolgens kneed ik een haarmoisturiser in mijn haar. Ik gebruik hier twee producten voor. Dat is wellicht wat overdreven, maar ik vind het een fijne combinatie. Tijdens het kneden moet je een lekker soppig geluid horen.

Enviro-ClothVervolgens droog ik mijn haar met een microvezel doek. Dus NIET met een handdoek van badstof. Dat kan wel, maar dan is er meer kans op pluis. Ik ben zo te spreken over deze manier van drogen, dat ik de microvezeldoek ook mee op vakantie neem. Het drogen doe je door voorzichtig de krullen, je hangt nog steeds hoofd naar beneden, met de microvezel doek droog te kneden. Hierdoor wordt je haar nog krullender. Let op, je haar wordt niet helemaal droog. Je haalt het ergst vocht weg zodat je krullen goed blijven zitten.

Vervolgens doe ik een creme in mijn haar die mijn krullen wat stevigheid geeft. Je kan hier gel voor gebruiken, maar ik gebruik een goedje van Redken (Full Swirl) waar ik echt heel erg blij mee ben. Als je gel gebruikt: wees niet bang voor crispy haar, dat kneed je er later uit. Dit stylingprodukt kneed ik ook voorzichtig in mijn haar.

 • Hair Moisturiser van LushCurly Hair Lush R&B Cream
 • Curvaceous Ringlet van Redken
 • Curvaceous Full Swirl van Redken

Gel of mouse kan je ook gebruiken. Deze hebben elk een ander effect op de “zachtheid” van je haar.

Stap 3: Föhnen. Deze stap kan je eventueel overslaan. Het is niet echt noodzakelijk, maar wel handig om de krul nog meer kans te geven en je haar iets sneller te laten drogen.

Ik hang nog steeds met mijn hoofd naar beneden en föhn met een diffuser mijn haar. Dat doe ik dus op de minst hete stand en met de zachtste straal. Ik doe dat in totaal voor ongeveer 2 minuten. Let op, elke keer als je een ander deel van je haar doet zet je de föhn uit om vervolgens de föhn bij de volgende pluk haar weer aan te zetten! Op deze manier voorkom je pluis. Vervolgens ga ik gewoon rechtop staan en föhn met de diffuser elke keer een deel van mijn haar. Ik begin bovenaan en duw met de diffuser mijn haar een beetje omhoog zodat ik wat meer volume creëer. En zo werk ik mijn haar af. Let op, je moet je haar niet volledig droog föhnen. Max 80% droog. Ik denk dat ik het slechts 60% – 70% droog föhn. In totaal föhn ik ongeveer 5 minuten. Met andere woorden, dit past best in een ochtendroutine.

Curly Hair Damp 3 pics

Stap 4: Drogen – GEDULD. Vervolgens kom je niet aan je haar en laat je het verder drogen in de lucht. Ga dus niet met je vingers door je haar, want dan verpest je de krul. Ja, dat betekent dat je ongeveer een uur nodig hebt om je haar met rust te laten. Dit is het moment dat ik naar mijn werk reis. Tegen de tijd dat ik er ben is mijn haar voldoende opgedroogd voor de volgende stap.

Stap 5: Final step. Dit is altijd het leukste moment. Als mijn haar voldoende droog is kneed ik het voorzichtig en ga ik er een beetje met mijn vingers doorheen. Doe dit met beleid, want als je het te veel doet, dan verpest je je kapsel. Je zal zien dat je krullen mooi bouncy worden en netjes bij elkaar blijven. Je krullen worden door het kneden zacht en glanzend. Je krijgt ook mooi volume in je haar. Dit wordt echt alleen mooi wanneer je dus niet met je haar al bent gaan spelen toen het nog nat was. Het is dus belangrijk dat je het netjes laat drogen in stap 4. Deze bouncy krullen zonder pluis blijven de hele dag zitten. En als je niet te veel aan je haar komt, dan heb je de volgende dag ook nog een mooi kapsel. Uiteraard niet zoals de eerste dag, laten we eerlijk zijn 😉

Curly Hair 3 Dry pics 2

Hierboven mijn haar nadat het is “gekneed”. Zoals je ziet heb ik mooie bouncy krullen zonder pluis.

Overigens wat ook erg belangrijk is, en waar ik nu geen aandacht aan heb besteed: zorg dat je haar goed geknipt wordt! Laagjes is het toverwoord. Maar niet te veel laagjes, anders ziet het er ontploft uit. En je kapper moet krullend haar snappen. Helaas zijn er nog steeds heel veel kappers die dat niet doen 🙁 Ik ga naar de Czaar Kappers in Amsterdam en ik word door Kenneth geknipt.

Zo, dat was mijn haarroutine. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad. Als je het gaat proberen moet je echt stappen 2, 3 en 5 uitvoeren. Zonder deze stappen werkt het gewoon niet. Wellicht herken je wat Curly Girl technieken in mijn routine. Dat klopt, ik ben daar eerst met begonnen en heb het vervolgens zo aangepast dat het voor mij het beste werkte. Ik raad je aan om dat ook voor jezelf te doen.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met krullen, dus laat ze achter in de comments.

 

Do you like my website? Then please subscribe via the button below and you will be updated automatically when a new blog has come online.  

Subscribe

Thank you! Rosalie

13 Comments

 1. Wat heb je dit heerlijk uitgebreid uitgelegd! Ik heb een permanent, geen natuurlijke krullen helaas, maar ik ga zeker wat tips over nemen. En ik heb nu ook weer een perfect excuus om wat dingetjes bij Lush aan te schaffen. Die American Cream conditioner is echt heerlijk!

 2. Ik gebruik meestal een product van Kruidvat met arganolie erin (kost iets van €4,-). En verder nog wat ‘random’ producten haha. Ik ben al wel echt tijden opzoek naar een product dat echt vochtinbrengend is, want mijn krullen zijn altijd zó droog. Achja, als je krullend haar hebt is het vinden dan de beste producten volgens mij een eeuwige zoektocht! 🙂

  • Haha dat klopt helemaal. Precies de reden waarom ik mijn ervaringen wilde delen. Klinkt misschien wat wereldvreemd, maar ik heb Kruidvat pas ontdekt toen ik een kindje kreeg. Maw, pas een paar maanden geleden. Daarvoor kwam ik er nooit. Tja…

 3. Wat heb je mooie krulletjes! Zelfheb ik net heel steil haar.

 4. charlotte Reply

  Drogen in een katoenen shirt…gewoon shirt om je haar binden niet te strak.

 5. Hoi, dit helpt me goed! Je reageerde bij me op beautygloss en ik besloot om op je blog te kijken. Mooi!

 6. Super handig! Spijtig genoeg heb ik van dat steil dun haar ^^

 7. Mooie krullen handige tips. Zal ze eens doorspelen naar mijn zusje de ook krullen heeft.

Leave a Reply